The Division Dark Zone, Fekete Zóna

A tartalom frissítve 1.8-ra.

A Fekete Zóna angol rövidítésével ‘DZ‘ (magyar nyelvben FZ) a játék azon helyszíne, ahol találkozhat és harcba bocsátkozhatnak a játékosok a DLC-s játékmódokon kívül. Leegyszerűsítve a Dark Zone a játék multiplayer része, egy hatalmas Free4All pálya. Itt nem találkozunk a DZ-n kívül található civilekkel, vagy JTF ügynökökkel. A DZ területén kivégzett JTF ügynököket látunk és mérhetetlen mennyiségű áldozatot (fekete zsákokban). Az itt található MOB-ok gyakran lila vagy sárga színűek, így ha egyedül vagyunk a Fekete Zónában, akkor azért tudnak fejfájást okozni.

Ezen a területen zajlik a Last Stand és a Survival játékmód egy része is. A terület 9 zónából áll és játék közbeni pályatöltések nélkül szabadon mozoghatunk ezen a területen. Itt találkozhatunk más ügynökökkel, akik lehetnek barátságosak vagy ellenségesek. Ők egyet gondolva máris ellenünk fordulhatnak vagy mi fordulhatunk ellenük.

Ebben a témában, felhívnám a játékosok figyelmét arra, hogy PVP területen tartózkodunk, így számítanunk kell arra, hogy más játékosok bármelyik pillanatban belénk köthetnek. Ha magyarok támadnak ránk, ne szidjuk őket, meglehet kérni őket, hogy ne támadjanak ránk, vagy mi is megölhetjük őket szitkozódás nélkül. Ha nem bírjuk elviselni ezt a dolgot lehetőségünk van másik szerverre átkerülni, melynek módját a későbbiekben leírom.

Belépés a Dark Zone-ba, Fekete Zónába

A Fekete Zónába csak bizonyos pontokon tudunk bejutni. Van ahol csak egyirányúan tudunk befelé menni. Ezeknél a kerítésen átmászva jutunk be, de visszafelé ezek már nem járhatók. Másik módszer a bejutásra (és csak ez járható kijutásra) az ellenőrzőpontok, amik a vörös és normál térképvonalak határainál vannak. Ide akár gyorsutazni is lehet. Itt tudod feltölteni készleteid, továbbá az árusoknál a DZ (avagy FZ) pénzért cserébe tudsz vásárolni tárgyakat. Plusz itt látható a Dark Zone, Fekete Zóna ranglistája is, ha valakit nagyon vonz a jó helyezésről való visszajelzés.

Azt még megjegyezném, hogy NPC-k elől be lehet menekülni az ellenőrző pontra, viszont más játékosokkal folytatott harc esetén nem nyílik az ajtó. Rouge ügynökök pedig nem mehetnek ki, amíg jelölés van rajtuk vagy ameddig élnek.

 

Kimentés, extraction

A DarkZone-ban gyűjtött tárgyak (csak tárgyak, nyersanyagok nem) fertőzőek. Ezeket csak úgy tudjuk megtartani a DZ-n kívül, ha helikopteres kimentéssel kiküldjük azokat. Ezután a lerakatban fogjuk megtalálni ezen kimentett tárgyakat, a “Kimentett” fül alatt. Ide 30 tárgy fér, erre figyeljünk. Onnan bármikor magunkhoz vehetjük.

Tárgykimentésnél lehetőségünk van a helikopter köteléről levágnunk más játékosok csomagját (akkor is ha mi is felakasztottunk mellé), ezt a játék számunkra 1 játékos megölésének fogja számolni és természetesen számoljunk azzal, hogy nemtetszésében ránk fog támadni.

Kimentés menete

Minimum 1 fertőzött tárgynak kell lenni nálunk, hogy kimentést hívhassunk. A kimentés hívásával a környező őrjáratokat is odacsaljuk, tehát lesznek ellenséges NPC-k, általában LMB-s katonák. Ha több fertőzött tárgy van nálunk, mint ami az ellenőrő pontokon található lerakatba beférne, szintén nem enged kimentést kezdeményezni(a csapattársaink ettől függetlenül hívhatják a kimentést, de mi nem tudjuk majd felakasztani a csomagot).

Kimentést a helikopter leszállóhely “H” betűs jelölésén hívhatunk(illetve a minimap-on narancssárgával megjelölt részen). Ezt követően a helikopter 90 másodperc elteltével érkezik és 1 percig van a helyszínen, aminek a kötelére maximálisan 4 csomag helyezhető fel rá, amiben egyenként maximum 9 tárgy lehet (ez a műveletin kiépített dolgoktól függ, de idővel mindent érdemes kiépíteni).

A csomagok felhelyezésével még nem ér véget a dolog, ugyanis ezt a kimentést meg kell védenünk más játékosoktól, akik le bírják vágni egyszerre mind a 4 csomagot így szétszórva az összes tárgyat ami eddig a kötélen volt.

A kimentést az adott szerveren lévő többi játékos látja, aki az adott zóna részben vagy a szomszédosban tartózkodik, ilyenkor villog a kimentési terület.

Érdemes kimentésünk közelében tartózkodnunk, hogy rálássunk a kötélre, amire felakasztottuk a zsákmányunk. Használjuk gyakran pulse képzettségünket, amivel észlelhetjük a közeledő játékosokat.

Más játékos által hívott kimentésnél is odamehetünk és kimenthetünk, nem csak saját hívásnál.

 

Dark Zone, Fekete Zóna szint

A DZ szintünknek és 30-as szint után Gearscore-unknak megfelelően különböző szintű zónákba enged be (30-as szint felett ha van nálunk nagyobb szintű ruha/fegyver akkor is nagyobb szintű zónába tesz, nem csak akkor ha viseljük ezeket).

Szintek

 • 1-14
 • 15-19
 • 20-24
 • 25-29
 • 30-tól Világ (Tier 1-5)

Tier 5-ön, tehát 256+ tól találjuk a legtöbb játékost.

Első körben a 30-as szint alatti zónákról szeretnék írni, ugyanis gyakran felmerül a kérdés, “Érdemes bemenni kisszinten is?

A válasz 2 szempont szerint történhet:

Nem érdemes bemenni, ugyanis 30 as szint alatt nem sok értelme van komoly figyelmet fordítanunk a felszerelésünk variálására, ugyanis hamar kinőjük azt. Persze lehet COOP módban, egy magasabb szintű másik játékossal gyorsan fejleszteni karaktert.

Megéri bemenni , ugyanis minél kisebb szintű DZ-ben vagyunk annál kisebbre korlátozódik le a bejárható területünk. DZ1-től északra haladva fokozatosan zónánként egyre erősebb NPC-kkel találkozunk. Ez a lekorlátozott terület lehetőséget ad arra hogy ne egyszerre akarjunk 9 Zónát megismerni , hanem 1-1 kisebb területet részletesen kiismerjünk. Következő indokom az lehet, hogy itt általában hozzánk hasonló kezdő játékosokkal találkozunk és így kiegyensúlyozottabb PVP-t próbálhatunk ki. (A játékban 4 karaktert készíthetünk, melyek szintje független egymástól, így akinek már van egy nagyszintű karakterje az ugyanúgy készíthet egy kisebbet “smurf-ozni” a kisebb szintű zónák ostromlására.) A következő indokom, hogy a fertőzött területeken(melyekhez a műveleti orvosi szárnyán kiépített max 4 szintű vírusszűrő szükséges, hogy ne haljunk ki a vírustól) találhatunk egy nagyméretű ládát, melynek kinyitásához nem szükséges kulcs, ellenben 15-ös fekete zóna szint szükséges. Ezekben a ládákban az eddig talált kék felszerelésé tárgyaktól erősebb, lila színű felszereléstárgyakat találunk, melyek több tulajdonsággal és magasabb maximális értékekkel rendelkeznek, fegyverek esetében 2 talent található benne.

A fekete zónában a külső szintünk semmit nem fejlődik.

Ha nagyobb szintű játékos van a csoportunkban, a nagyobb szintű zónába helyez minket a játék, amit nem valószínű, hogy kedvelni fogunk, mind a nagyobb szintű NPC-k miatt, mind pedig a nagyobb szintű játékosok miatt.

Második körben eljutottunk a 30-as szint utáni Zónákhoz: Itt Tier1-Tier4 ig véleményem szerint lecsökken a játékosok érdeklődése a fekete zóna iránt ugyanis ismerőseinkkel nem birunk huzamosabb ideig 1 Gearscore-on maradni. Sokban hozzájárul az is amit könnyen megoldanak a játékosok, hogy csatlakoznak egy nagyobb szintű játékoshoz( DZ-n kívül ), aki ki drop-olja neki a nagy szintű tárgyakat, így el is érjük hamar a 256+ os tier 5 ös legnagyobb zónaszintet.

Itt a játékosoknak lehetőségük van továbbra is fejleszteni a DZ szintjüket (Aminek nem sok jelentősége van egy bizonyos szint után), Nevesített bossokra vadászni, Ládákat kinyitni, lezárt csomagokért és persze amiért az emberek nagy része idejár PVP-zni.

Időnként a térképen feltűnik egy fertőzöttségi esemény. Bizonyos vírusfertőzött helyekre kapunk egy küldetést, ahol 1 percünk van a terület elhagyására mielőtt a fertőzés az azonnali halált okozó 8-as fertőzöttségi szintet érne el. 3 perc elteltével a fertőzöttségi szint lecsökken 5-ös szintűre, ami azt jelenti, hogy ha belépünk a területre (a maximális 4es szintű vírusszűrőnkkel) folyamatos sebződést fogunk kapni, melyet bármilyen gyógyítási formával kompenzálhatunk. A bent található NPC-ket, Bosst megölve a boss dropjához is hozzájuthatunk, mint bármely DZ boss dropjához. illetve van, hogy 2 boss is van ezen a helyen.

 

Rouge ügynök és PVP

rouge-ugynok
Ezzel a helyzettel fogunk találkozni

1.8 után a játékosok nem sebezhetik egymást, csak ha aktiválják a rouge állapotot. (PC-n alap beállítások esetén Shift+Y hosszan nyomva)
Ez egy 60 másodperces állapot, melynek ideje alatt bárki büntetlenül lőhet ránk, és a térképen piros ikonnal fog jelölni minket a játék. Ezen kívül közelünkbe érve a többi játékos a falakon keresztül is látni fog minket (ebben lehet segítségünkre a Pulse egyik formája, mely leveszi a kijelöléseket és “rejt” minket). A 60 másodperc alatt ha meglövünk másokat vagy mások ránk lőnek a számláló megáll. Az idő leteltével ha nem öltünk embert, akkor nem jár jutalom a túlélésért, de ha meghalunk DZ kreditet, kulcsot és több loot-ot bukhatunk.

Ha megölünk egy játékost, Rouge ügynökké válunk és a számlálónk átvált 90 másodpercre. A dolog annyiban tér el az előzőtől, hogy most ha mások lőnek ránk megáll a számlálónk, viszont ha mi lövünk másra azonnal újrakezdi 90 másodpercről. A fejünk fölött lesz egy koponya 5 körcikkel, mely jelöli számunkra Rouge fokozatunkat.

Rouge ügynök fokozatok és manhunt, avagy embervadászat

 • 1 játékost megölve   90 másodpercre vált a számlálónk
 • 2 játékost megölve 120 másodpercre vált a számlálónk
 • 3 játékost megölve 160 másodpercre vált a számlálónk
 • 4 játékost megölve 240 másodpercre vált a számlálónk
 • 5 játékos megölése után a számlálónk eltünik, itt a dolog átvált embervadászatra (Manhunt).

A csapatban lévő játékosok Rouge és Manhunt fokozatát a játék kiegyenlíti, amint egymás közelébe érnek (halál után 1 játékos ha vissza tér a Rouge társaihoz szintén ugyanazt a fokozatot kapja, amivel a többiek rendelkeznek)

A különböző szintű Rouge  állapot túléléséért (letelik a számláló mielőtt meghalnánk) vele arányosan egyre nagyobb jutalmat (DZ kreditet és tapasztalatpontot) kapunk.

A körcikkek sárgára váltanak ha mi vagy a csapatunk legalább 5 játékost megöltünk(a kimentés eltérítése is beletartozik). A közelben lévő játékosok azt is látják milyen távolságra vagyunk tőlük és az úgynevezett Rejtő pulse sem rejt el minket a térképről. A számlálónk eltűnik,  és kapunk egy küldetést.
A játék kijelöl számunkra egy  területet, ahol egy a Last Stand-ről ismerhető toronnynál kell a Manhunt  státuszt megszüntetnünk. Amikor végetér a dolog az öléseink alapján tapasztalat pontot, kreditet és jutalom ládákat kapunk. Több jutalomládát is kapunk, attól függően, hogy a Manhunt állapot után még hány ellenfelet végeztünk ki. Az 5 sárga körcikkünk minden vonala vastagabb körvonalat kap 1-1 emberölésért, ezek plusz jutalomládákat jelentenek a sikeresen leadott küldetésért.

A manhunt jutalomra és a fokozatlépésekre hatással van a Classified Banshee szett. Hamarabb elérjük a maximális jutalmat és a sikeres embervadászatért az előző jutalom mellé kapunk még plussz banshee jutalomládát is.

1-1 Manhunt állapoton lévő játékos megöléséért tapasztalatpontot kapunk mi és a csapatunk is, illetve jutalom ládát.

 

Supply, utánpótlás

Máskor előfordul, hogy a pálya minden zónájába érkezik érkezik 1-1 utánpótlás (Supply drop). A csomagot 1 boss + néhány NPC őrzi. A térképen láthatjuk a sárga jelzést, amikor “nyugalmi állapotban” vannak az NPC-k. Amint valaki megzavarja őket (ez lehet egy NPC-kből álló őrjárat is) , a térképen eddig látható sárga ikon átváltozik piros színűre. Az NPC-ket kiölve vagy csak ha a figyelmük elterelődik rólunk kinyithatjuk a lezárt ládát, amely 3 Kimentést nem igénylő tárgyat fog adni nekünk és a közelünkben lévő csapattársaknak. Ha valaki nyitja a ládát láthatunk a kijelölésnél egy csíkot végigmenni, amely a kinyitás idejét jelzi. Ezt a kinyitást robbantással, egyéb hatásokkal teljesen megszakíthatjuk, vagy a lövések, beleértve az NPC-k lövést is lassítják a kinyitást. Ezekből a ládákból juthatunk hozzá bizonyos nevesített fegyverekhez is mint pl. Éhesdisznó, Midas, Thompson .

Érdekesség: A supply droppot 1 repülőről dobják ki, ejtőernyővel érkezik és ha a leesésére kijelölt ponton állunk az érkezéskor, meghalunk. Társainknak vagy a (nem a láda érkezési pontjára helyezett) segélyállomásunknak lehetősége van feléleszteni minket. 

Farmolás, gyűjtögetés

tom clancy's the division™2017-8-5-12-10-40Vannak ládák, melyek kék, lila, sárga lezárt csomagokat adnak, míg a zöld (speckó) lezárt csomagokhoz Bossoktól és a kulccsal nyitható Fekete Zóna ládákból juthatunk hozzá. Ezen ládák csomagokat rejtenek, amiket csak kimentés után nyithatjuk ki. Ha valaki kinyitja ezeket a ládákat (és megszerzi a csomagokat-ládákat belőle) egy ideig nem nyitható más játékos számára, majd némi idő elteltével újra nyithatók és újra tartalmaznak értékes csomagokat.
Ezen kívül a fertőzöttségi eseményen található bossok magas eséllyel adnak 1 vagy 2 sárga/zöld színű lezárt ládát is.

Mire jók akár a kisebb szintű lezárt csomagok is? A válasz: kimentést követően az ellenőrző ponton kinyitva ezekből DZ creditet kapunk (ami a DZ területén vásárolható NPCk-hez szükséges fizetőeszköz), illetve némi division technológiát is adnak nekünk, amit beválthatunk más craftolási alapanyagra vagy felhasználhatjuk az Optimalizáló állomáson fegyvereink és páncélzatunk értékeinek feljavításához.

A sárga ládákban Sárga fegyverek, vagy sárga ruha (páncél) van, a zöld ládákból szett-itemet nyithatunk.

 • A Bossok fixen 2 tárgyat droppolnak, gyakran a sima NPC-k is droppolhatnak értékes tárgyakat, amiket a tárgy fertőzöttsége miatt ki kell mentenünk ha használni szeretnénk. Időnként a 2 tárgy mellé bónusz tárgyként kaphatunk Classified(Titkos készlet, 5,6-os bónusszal rendelkező szettitem) vagy Egzotikus tárgyakat is.
 • DZ kulcs: Ez kell bizonyos ládák kinyitásához. Bossoknál, ritkábban sima NPC-knél találhatunk ilyet(dropként úgy jeleníti meg mint a lőszert vagy gránátokat). Ha megölsz renegát, rouge vagy manhunt-os játékosokat szintjüknek és kulcskészletüknek megfelelő mennyiségű kulcsot droppolnak ki.
  Ezen kívül az ellenőrzőponton található NPC árusnál vásárolhatunk 25 000 DZ kreditért “Fogyóeszköz láda” nevű tárgyat, amely 0-3 kulcsot adhat számunkra.

Hol érdemes farmolni a DZ-n belül?

A térképen láthatóak úgynevezett nevesített területek. Ezekben van Fekete láda, amihez ha van kulcsunk, akkor ez is annyi loot-ot ad, mintha egy bosst ölnénk meg.
A fertőzött utcákban nagy eséllyel találhatunk olyan ládát, amely sárga lezárt csomagot ad számunkra vagy a metróállomásokon (föld alatti területeken)  sok olyan ládát találhatunk, amely lila lezárt csomagot ad számunkra. Ezeket a ruhákhoz hasonlóan szintén ki kell mentenünk.

tom clancy's the division™2017-8-5-12-10-48
Egy karantén zóna bejárata a DZ-ben

 

FERTŐZÖTTSÉGI ESEMÉNY

Vannak még a magasabb fertőzöttségi szinttel rendelkező karantén zónák (DZ maga egy karantén zóna, szóval a karanténban lévő karantén) ahol időnként fertőzöttségi események vannak. Ennek során a fertőzés elburjánzik 9-es szintűre (max vírusszűrű 5-ös), így aki ott van, az gyorsan meghal. Kis idő után, lemegy a fertőzöttségi szint 6-osra, így folyamatos sebződéssel már életben tudunk maradni és harcba szállhatunk az igen értékes ládákért és tárgyakért, mivel a nagyobb veszély, nagyobb nyereményt rejt. Fontos: Ha 4-esnél magasabb fertőzöttség alatt esünk el, akkor azonnali halált kapunk, a társainknak nem lesz lehetősége, hogy újraélesszenek minket.

 

Rejtekhelyekről

A Dark Zone, Fekete Zóna belsejében találhatók Rejtekhelyek. Ezeknek mindig több be-kijárata van. Itt nem tud más játékos inzultálni minket. Készletfeltöltő láda és egy DZ árus található ezekben. A gyorsutazás itt nincs engedélyezve.

 

Tippek, trükkök,tanácsok

Szerverváltás

 1. kilépünk csoportból, ha abban vagyunk
 2. bemegyünk egy ellenőrzőpontra
 3. A térképet megnyitva , képernyő bal felső részén “automatikus párosításra nyomva kiválasztunk pl: Küldetés-nehéz/kihívás vagy fekete zóna, 2x rákattintva el is kezd nekünk keresni a kiválasztott helyre csapatot
 4. a felkínált lehetőséget elfogadjuk, és ha csatlakozást követően ha történik nálunk betöltés, akkor sikeresen egy másik szerverhez (másik DZ szerverhez) kerültünk
 5. ha ez megvolt kilépünk a csoportból és folytatjuk utunkat az új DZ szerveren

+1 Ha korábbi csapattársaink is szeretnének hozzánk csatlakozni, figyelni kell, hogy aki elsőnek szervert váltott, annak ne írjon ki 20 másodperces szerverváltást. Ha ezt írja ki kell lépni tőle, vagy ő dobja ki a többieket, ezt addig játszva, amíg be nem engedi hozzá a többieket anélkül, hogy őt vissza váltaná. Vagy különben visszarakhat minket az eredeti szerverre.

Renegát,Rouge vagy Manhunt-ként nem enged nekünk vagy a csapattársaknak szervert váltani, de amint meghalunk a számlálást elkezdi és áthelyez minket. Ez megbonthatja a csapatunkat ha a még élő rouge társaink számítanának a segítségünkre továbbra is.

Hogy lehetek jó DZ-ben, PVP-ben?

Sok olyan hozzászólást látok facebook-csoportban, hogy “könnyen kihalok mit változtassak a szettemen , mindenki megöl engem, én viszont senkire sem sebzek.”

 • Sok játékos nem azért marad életben mert annyira sok a páncélja vagy az élete, hanem egyszerűen úgy mozog, helyezkedik, hogy minél kevesebb sebzést szenvedjen el, főleg a fejére.
 • Amikor vállból tüzelsz, akkor a fejed könnyű célponttá válik mások számára, ugyanis a mozgásod is lelassul.
 • Bizonyos fegyverekkel közelharcban hasznos lehet a csípőből lövés (nem célzunk jobb egérgombbal), ha így lövünk a kritikus találatunk esélye csökken és a célkeresztünk eltűnik.
 • Ha tudod, hogy nem ölnél senkit, de még vársz 1 kis segítséget, nem szeretnél meghalni, ajánlott módszer a sprint ki be kapcsolásával jobbra-balra szaladgálni, és ha ugyanezt egy karakter közvetlen közelében teszed figyelve arra merre lő éppen, elég hatásosan kikerülhetők a lőszerek.
 • Ha kimentésnél a te csapatodon kívül más is ott vár erőteljesen lehet számolni 1 hamarosan kialakuló harcra (ha nem készültök fel akkor már csak kipusztulásra). Ez a dolog abból áll, hogy vagy megölitek őket, vagy nem egyszerre pakoltok, addig folyamatos mozgásban vagytok, hogy az ellenfél ne lője szét könnyedén a csoportotokat.
 • Jelenleg nagyon jól használható item a “virgonc mellény” ami túlgyógyítást tesz lehetővé. Ha van csapattársatok aki supportként van jelen, nagyobbakat tud healelni / gyógyítani az újraélesztős heal segítségével, ha ebből túlheal-t szeretnél nyerni akkor ez a mellény segít benne.
 • Harc közben, ha tüzelsz az ellenfélre, próbálj ügyelni arra, hogy másik oldaladról valami fedezék mellett állj, esetleg az NPC-k ne segítsenek be az ellenfélnek hogy te meghalj.
 • Van fegyver talent, (Ragadozó) ami segíthet neked életben maradni 1-1 mob gyors megölésével folyamatos életregenerálódásra tehetsz szert.
 • Ha az ellenfél többségben van és lőnek rád, kihasználhatod azt is, hogy amit ők egymásba lőnek, már az a lőszer téged nem sebez, tehát közöttük rohangálva így a hátrányod kis részben behozhatod, ha ügyes vagy.
 • Jól beállított adottságok (PC-n K-gomb) és megfelelő használatuk is segíthet életben tartani téged (pl. Mozgásközben, Kritikus mentés és a Felcser)
 • Utolsó, de talán egyik legjelentősebb tényezőként hozzáfűzném, hogy előfordulhatnak laggok, melyek forrása eredhet számítógépünk gyengeségéből, internetünk sebességéből, illetve a szerverlaggok is generálhatnak számunkra elég érdekes szituációkat.
 • Használjuk fogyó készleteinket(gránátok, gyújtó lövedék, robbanó lövedék, üdítő, …)
 • Érdemes a csapatunkkal egyeztetni, ha be szeretnénk kapcsolni a Rouge állapotot.
 • Ne használjunk folyamatosan bekapcsolt játékon belüli mikrofont, főleg ha tudjuk, hogy zúg,vagy zavarna másokat.

 

Ha kérdésetek lenne, akkor tegyétek fel itt!

Scroll to Top