Tom Clancy’s The Division: Survival

Az 1.5-ös patch meghozta nekünk a Survival játékmódot is, magyarul Túlélés. Azonban lényegében véve inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy a Survival dlc-vel jött együtt az 1.5-ös patch, mivel egy új játékmódot, új ellenséget is kapunk vele.

Survival / Túlélés

A játékmód elnevezése utal arra, mivel is állunk szemben, ugyanis itt már nem csak az ellenfelekkel kell megküzdenünk. Meg kell küzdenünk az időjárással is, továbbá a választható PVE /PVP függvényében NPC-kel vagy akár más játékosokkal is.

A játékmódban maximálisan 24 játékos vesz részt, minimum 2, ami a gyorsabb meccskeresés érdekében, elindulhat kevesebb létszámmal is. A solo játékosok elméletileg csak solo játékosokkal tartózkodhatnak egy meccsben, a csapatoknál szintén csapatok vannak 1 játékmenetben. A túlélésnek 2 módja van, azonban az eddig leírtak megegyeznek mind a 2 játékmódban. A solo küldetésben ha találkozunk valakivel, akkor összeállhatunk vele egy csoportot alkotva.

 

A Survival játékmód röviden

Indulás és a fertőzöttségünk

A helikopterünkkel lezuhanva kapunk egy fertőzöttséget, amely 1 óra játékidőt tesz lehetővé számunkra. Az elsősegély gombját (alapbeállítás ‘V’) hosszan nyomva láthatjuk a visszaszámlálást. Ezt a számlálót fájdalomcsillapítóval rövidebb (kb. 2 perc), míg orvossággal valamivel hosszabb (5 perc) időre megállíthatjuk. A fájdalomcsillapítót és orvosságot leggyakrabban mentőautók mellett találhatjuk, továbbá a gyógyszertárakban és kórházaknál. A játék kezdetén egy rejtekhelyen kezdünk, ahol 1 szövetet és 1 fájdalomcsillapítót kapunk (ezt a csapat minden tagja felveheti külön), bármely rejtekhelyre elsőként érkezve ezeket bent találjuk, de ha már valaki járt előttünk ott, akkor ezek nem elérhetőek.

A kezdő rejtekhelyek elég közel vannak egymáshoz. Ezekben mindig találunk egy fájdalomcsillapítót és egy szövetet. Érdemes ezekből párat felszedni és a szövetekből egyből ruhákat készíteni, craft-olni.

 

Tárgykészítés (ruha, fegyver, páncél, stb.)

tom clancy's the division™2017-7-24-18-4-17

A rejtekhelyeken találunk egy craftolási lehetőséget, ahol a szövetekből, szerszámokból, fegyver alkatrészekből és elektronikákból különböző dolgokat lehet craftolni. A játék külön áll a “külső játékmenettől” így a kinti fegyvereink, ruháink és képességeink nem lesznek nálunk, teljesen a nulláról kell kezdenünk. A rejtekhelyeken lehet feloldani a képességeket is, amelyekből nem minden elérhető egy adott rejtekhelyen. Ugyan itt elérhető 2 Vírusszűrő is ,amiket kötelező, illetve ajánlott le craftolni.

 1. Az első szűrő lehetővé teszi nekünk a belépést a fekete zónába (ezért kötelező) és a fertőzött helyekre belépve biztosít minket arról, hogy ne azonnal haljunk meg.
 2. második szűrő biztosítja nekünk a fertőzött helyen való gondtalan mozgást (ezért csak ajánlott) , ezeken a helyeken, ha más el nem vitte előlünk, akkor mindig találhatók jó dolgok

division-survival-alapanyagokA fontosabb elemek craft-olásánál érdemes az alábbi képet megnézni és ennek segítségével már tisztában lehetünk, hogy milyen nyersanyagból, mennyit kell összegyűjtenünk. Az egyes eltérő szintű elemek közötti 3-as váltószámot ne feledjük!

 

Küzdelem a fagy ellen

tom clancy's the division™2017-7-24-18-3-38

Következő nehezítés amivel számolnunk kell az a hideg, itt szerepet kapnak az eddig csak kinézetet módosító ruhadarabok. Mindegyik kap egy hő értéket és ennek függvényében véd minket a hideg ellen. A képernyő jobb felső részén láthatjuk az aktuális hőfokot és hogy mennyire vagyunk átfagyva. Rejtekhelyekre vagy zárt épületekbe belépve ez az átfagyás elmúlik. A pályán találhatók különböző hőforrások (égő autók, hordók, ..), ezek közelébe állva az átfagyás fokozatosan enyhül. A pályán közlekedve épületek közelében a hideg enyhébb, így ha tehetjük szélvédett helyeken közlekedjünk.

A játékmód vége felé a DarkZone / Fekete zóna a cél. Úgy készüljünk, hogy ott -17 Celsius van, tehát azt a hőmérsékletet kell bírnia a karakterünknek. Bent, a ruhákkal foglalkozni már lesz időnk / figyelmünk foglalkozni.

 

Apró, de fontos dolgok

tom clancy's the division™2017-7-24-18-4-24Újabb opciót kap a víz és az üdítő is. A pályán kinyitható tárgyakat (pulse használata nélkül is) narancssárga jelöléssel fedi fel nekünk a játék, ha szintnél közelebb van. Minél szomjasabbak vagyunk, ez a sárga kijelölés annál tompább színt kap és annál kevésbé látható a tárgy. Vizet vagy üdítőt leggyakrabban üdítőautomatákban találhatunk vagy szürkés-sárga hátizsákokból. Ha iszunk, jóval messzebbről megláthatjuk a gyűjthető anyagokat.

Ugyanígy az energiaszelet és konzerv is új szerepet kap. Ezeket elfogyasztva folyamatos életregenerálódást kapunk. Attól függően, hogy mikor fogyasztottuk ezeket az élelmiszereket, 2. vagy a 3. életerőszegmensig regenerálódik az életünk. Ezeket az élelmiszereket leggyakrabban a városban szétszórt táskákban találjuk, illetve kis kerekes zöldes-kékes aljú, fehéres fedővel rendelkező ládákban.

Komolyabb ellenségek megtámadása előtt érdemes lehet egy konzerv elfogyasztása, hogy gyorsítsa az életerőnk regenerálódását.

 

COOP, túlélés barátokkal, más játékosokkal

A túlélés során 3 Csapattársunk lehet, akikkel a ruhákat, lőszereket és craft alapanyagokat kivéve mindent meg lehet osztanunk. Elsősegélycsomagot, Élelmiszert, Innivalót, gyógyszereket és fájdalomcsillapítókat is meg lehet osztani a következő módon: [PC-n] “elsősegély” ‘V’ hosszú nyomva tartása mellett az egeret a kívánt dolog felé mozdítjuk , de nem engedjük el a ‘V’ gombot hanem írja nekünk hogy a ‘Space’ lenyomásával kidobhatjuk a dolgot. Amire itt még érdemes figyelni, hogy amint megosztottuk a tárgyat az egeret mozdítsuk az alap helyzet felé amikor semmit nem használunk el, ha ez nem célunk és csak akkor engedjük el a ‘V’ gombot.

Arra ügyeljünk, hogy a kezdő rejtekhelyekkel ellentétben, amit csoportosan játszva találunk, azt csak az kapja meg, aki felszedi és csak egy ember tudja felszedni!

 

Survival és a Dark Zone

A Fekete zónába belépve (1 es vírusszűrővel minimum) láthatóvá válik a célunk, a vírus ellenszerének mintája, melyet ki kell majd vinnünk, ez a küldetés végső célja. A térkép jelöli (csapatban személyenként külön helyen is előfordulhat) a vírus ellenszerünk helyét egy nagyító / dns mintával, amely egy Division technológiát (Divtech) rejt (ezen kívül vannak fixen elhelyezett ‘Divtech’ ládák a fekete zóna többi részén is). Ezt a ládát más nem nyithatja ki előled és hozzá juttat némi plusz tapasztalatponthoz a játék végén. Pontokat és kimentésre váró csomagokat lehet kapni a nevezetes pontokon található Bossok megöléséért is.

A zónából 6 tárgy menthető ki. A kimentési helyeket a térkép jelöli és a helikopter hívásához szükséges 1 jelzőpisztoly craftolása, amit a fekete zóna rejtekhelyein craftolhatunk le, melyhez fegyveralkatrész és ‘Divtech’ szükséges. A helikopter leszállása előtt Hunter(ek)-el kell megküzdenünk, a létszámuk attól függ, hogy magunkat és más csapatunkon kívüli embereket beleértve is hányan vannak a helyszínen. Egy helikopterbe maximum 4 fő szállhat be. A játékból kiérve vannak garantált ládák amiket kapunk, ezenkívül a fekete zónában összeszedett (maximum 6) láda kapható meg.

Tanácsok a Dark Zone-hoz Survival-ban

 • Gyűjts minél több alapanyagot a DZ-n kívül, hogy legyen miből sárga (csúcsminőségű) tárgyakat, fegyvereket készíteni (csúcsminőségű fegyverekhez szükség lesz 1db Divtech-re)
 • Ha minél biztosabbra akarsz menni, akkor minimum lila felszereléssel, fegyverekkel lépj be a DZ-be
 • Legyen nálad mindig minimum 1db elsősegély, mivel azzal fel tudsz kelni a földről, ha lelőnek

 

Kétféle Survival játékmód

PVE: A maximálisan 24 játékos nem támadhatja egymást. Ha valaki meghal, a másik játékos felveheti a halott tárgyait.
PVP: A pályán lévő játékosok csapaton kívüli játékosokat sebezhetnek és megölhetnek.

Tippek, trükkök, hasznos tanácsok:

 • Csapatban érdemes odafigyelni, az egyes ruhadarabok, amiket viseltek milyen hőfokkal rendelkeznek-és e szerint felvenni a ruhadarabokat (ezek a ruhadarabok később nem megoszthatóak és a játékos halálával sem kerül a kidobott dolgok közé.Ezen kívül 1 fegyvert, páncélt vagy ruhadarabot lehetőséged van azonnal használatba venni.
 • Falak, védett helyek mellett közlekedve a hideg kevésbé járja át karakterünket, Amint teljesen átfagy a karakterünk, folyamatosan fogyni kezd az életerőnk.
 • Ha kevés az életünk, de nem állunk harcban épp, elsősegélycsomag helyett energiaszeletet/ konzervet is fogyaszthatunk (regenerálja az életerőnket)
 • Találunk olyan hordókat, melyekben még nem ég a tűz, de lehetőségünk van bármennyiszer(költség nélkül) begyújtani ezeket a hordókat, továbbá a térképen is láthatjuk ezeket a hordókat.
 • Ha látunk a térképen halott ügynök jelzést (piros X) akkor érdemes lehet elnézni, hátha értékes tárgyak voltak nála mikor megölték
 • Térképen megjelenített (lilával jelölt) nevezetes pontokon, helikopter roncsoknál és fertőzött zónákban( utóbbihoz csak 2-es vírusszűrővel lehet belépni) értékes tárgyakat találhatunk, melyeket NPC-k őriznek (Trükközni lehet azzal is, ha 1 másik játékost lőnek ezek az NPC-k akkor te berohanhatsz a cuccokért)
 • Tájékozódásban némi segítséget nyújthat a képernyő bal felső részén látható iránytű, ami az északi irányt mutatja nekünk
 • Egy-egy játékos halálakor a játék közli veled hányan maradtatok és ki halt meg, ilyenkor érdemes szétnézni kicsit a térképen ha van időd
 • A meghalt ügynökök ki-droppolják az addig összegyűjtött tárgyaikat (a ruháik kivételével) a haláluk helyét a térkép feltünteti és ha te vagy az első kellő körültekintés mellett megszerezheted
 • Ha földre kerülsz(mászol), mint azt korábban írtam PVE módban is kivégezhetnek mások. Ebben az esetben nem csak a csapattársak segíthetnek rajtad, hanem más játékosok is(ha barátságos szándékkal közelítenek, amit nem tartok valószínűnek ). Ezen kívül saját magad is felélesztheted ebből az állapotból elsősegélycsomag használatával. A teljesen eszméletét vesztett játékosokat( akik már nem mászhatnak sehova) a csapattársak pár perc elteltéig még újraéleszthetik.
 • A hunterek közelről 1 ütéssel kivégezhetnek, ezt érdemes szem előtt tartani ne engedjük magunkhoz közel
 • Ha úgy érzed nem bírsz el kimentésnél a Huntereddel, akkor más játékosok kimentéséhez is odamehetsz, így nekik meg kell küzdeni a te huntereddel is. Korábban írtam, hogy 4 fő (2 jobbról,2 balról) szállhat be 1 helikopterbe, így ha 4 ember kimentéséhez érkezel, sietned kell, hogy beférj a helikopterbe.
 • Az előző tanácshoz hozzátartozik, hogy ha tiszta kimentési pontnál, egy játékos (aki nem a csoporttársad) kihívást kér, majd Te csak 1 perc múlva mész oda (addig 1 percnyi futás távolságra vagy kb.)  akkor 2en küzdhettek meg egy Hunter = Vadász ellen.
 • Ha elszeretnél csalni 1 pl. elit NPC-t a helyéről, mert még tartasz tőle, ajánlott módszer: meglövöd és elfutsz másik fedezékhez, az NPC odamegy a lövés helyére, hogy téged keressen.

Végül 1 kis térkép, amely a fixen elhelyezett tárgyakat mutatja nekünk (sajnos nem magyar nyelven és patch-ekkel változhat és van egy interaktív térkép is itt -iránytűs a survival-, ha ez már nem lenne aktuális)

survival-terkep

 

Kérdésed van? Itt kérdezhetsz!

Scroll to Top